Sportus Shop

Oorsprong van de Lacoste polo en het krokodil logo

Er zijn weinig kledingmerken die zo’n iconisch symbool in hun logo hebben als Lacoste. Ook zijn er weinig modemerken die een directe associatie oproepen met een kledingstuk als de polo van Lacoste. Heb jij je altijd afgevraagd waar die krokodil vandaan komt op de iconische en razend populaire Lacoste poloshirts? Daar kom je nu achter!

Tenniscarrière René Lacoste
Vele weten waarschijnlijk niet dat het modemerk Lacoste afkomstig is van de Franse tennisser René Lacoste. René Lacoste was in de jaren 20 van de vorige eeuw een beroemde tennisser vergelijkbaar met Roger Federer en Rafael Nadal nu. In 1926 en 1927 stond Lacoste eerste op de wereldranglijst en won in zijn tenniscarrière maar liefst zeven Grand Slam-titels waaronder Roland Garros, US Open en Wimbledon.

De jonge René Lacoste was een intelligent mannetje en zijn vader wilde dan ook dat hij voor ingenieur zou gaan studeren. Lacoste was echter zo in de ban van het tennis dat hij hard trainde om hierin de allerbeste te worden. Hij liep elke dag kilometers lang, bestudeerde aandachtig de greep op zijn tennisracket en kreeg les van verschillende tenniskampioenen. Toen Lacoste op 19-jarige leeftijd, in 1923, indoorkampioen van Frankrijk werd, werd hij lid van de Franse Davis-Cupploeg en sleepte jaren daarna vele titels binnen.

Rene -lacoste

Poloshirt als tenniskleding
De outfit die tennissers toen droegen, was niet bepaald bevorderend voor de prestaties: een lange broek, een wit hemd met lange mouwen en een das maakte onderdeel van dit traditionele tennistenue. Niet praktisch om in te tennissen en qua zweet absorptie al helemaal niet fijn!
Op een dag stond voor René Lacoste een oefenpotje gepland tegen de Markies van Cholmondeley. Deze ‘heer van stand’ kwam tot ieders verbazing opdagen in een witte katoen/ wollen polo in plaats van de eerder genoemde traditionele lange broek, met hemd en das. Dit zette de gewiekste René Lacoste direct aan het denken. De kleding die de Markies van Cholmondeley aanhad tijdens dit oefenpotje was vele malen praktischer en beweeglijker dan de traditionele lange tenniskleding van dat moment.

Lacoste besloot direct een Engels kleermaker aan het werk te zetten om speciaal voor hem enkele poloshirts in zowel katoen als wol te laten maken, zodat ook Lacoste kon profiteren van deze praktische tenniskleding op de tennisbaan. Aanvankelijk kreeg Lacoste enige tegenwerking om te switchen van deze traditionele kledij naar een minder ‘geklede’ poloshirt, aangezien tennis in die tijd een échte elitesport was. Echter volgden andere tennissers in sneltempo en werd de polo een populair kledingstuk in de tennissport. Om zich te onderscheiden van de andere spelers in het tenniscircuit, liet René Lacoste op zijn eigen poloshirts het symbool borduren van de krokodil.

Lacoste

Le Crocodile
Waarom koos René Lacoste eigenlijk voor een krokodil om deze op zijn eigen poloshirts te borduren?
Als lid van de Franse Davis-Cupploeg moest Lacoste naar Boston om daar tegen Australië te spelen met de Franse nationale tennisploeg. In Boston kwam hij een kapitein tegen met een prachtig krokodillenlederen koffer. Lacoste was zo onder de indruk van deze krokodillenlederen koffer dat hij direct een deal afsloot met zijn toenmalige trainer: als Lacoste zijn wedstrijd tegen Australië zou winnen, kreeg hij zo’n koffer van prachtig krokodillenleer. Echter won de heldhaftig spelende 'youngster' deze tenniswedstrijd niet! In de pers vertelde Lacoste een journalist van de plaatselijk krant The Boston Globe, over de weddenschap met zijn coach. Voor de journalist een reden om de volgende tekst in het wedstrijdverslag te vermelden: “Lacoste heeft gisteren weliswaar zijn koffer van krokodillenleer verloren, maar daartegenover staat dat hij als een ware alligator heeft gespeeld!” Dit voorval zorgde ervoor dat zijn vrienden hem in Frankrijk “le Crocodile”, de Franse vertaling voor alligator, gingen noemen.

In 1926 bedenkt René Lacoste een tennisshirt met korte mouwen in een speciaal weefsel, ‘jersey petit piqué’ genaamd. Er zit katoen in zodat transpiratie goed wordt geabsorbeerd en gebreid met een meer open structuur, zodat het de warmte makkelijker doorlaat, en afkoelende wind makkelijker er doorheen komt. ‘Jersey’ staat voor een fijn breisel en ‘petite piqué’ staat voor ‘kleine prik of steek’, dat verwijst naar de soort breisteek die gebruikt is om dit open korrelstructuureffect te verkrijgen. En zo ontstond, de inmiddels wereldberoemde, Lacoste polo.

In 1930 zette Lacoste een punt achter zijn tenniscarrière maar hij bleef ook na zijn tenniscarrière actief in de tennissport door zijn vele revolutionaire uitvindingen. Zijn “uitvinding”, het tennisshirt ronselt hij jarenlang voor kennissen en vrienden op verzoek. Nadat René Lacoste een eigenaar van een grote breifabriek leert kennen, besluiten ze samen om het jersey petit piqué polohirt te commercialiseren. En zodoende komt in 1933 de eerste witte Lacoste polo op de markt, mét het groene krokodilletje op de borst afkomstig van René Lacoste's bijnaam “le Crocodile”.

Lacoste

Naast de uitvinding van de legendarische Lacoste poloshirt heeft René Lacoste enkele andere revolutionaire tennisattributen op zijn naam staan. Een van de bekendste hiervan is het veelgebruikte ballenkanon. Ook maakte René Lacoste groeven in de handgreep van zijn houten raket om een betere grip te hebben. Later wond hij zelf kleefverband om de handgreep wat als basis dient voor de huidige tennisrackets. In de jaren zestig lanceerde René Lacoste het metalen tennisracket met een techniek die de trilling van de snaren reduceerde, wat de precisie van de slagen verhoogde. In 1976 werd hij trots opgenomen in de prestigieuze Tennis Hall of Fame.

De Lacoste polo vind je in de shop.

Gepost door Sportus 10:26

Categorieën :

Reageer

Alle categorieën

Tags

Archief

Sportus Magazine houdt je op de hoogte over ontwikkelingen op het gebied van Sport, Lifestyle & Fashion. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks de laatste posts automatisch in je mailbox.
    Het laatste nieuws van Voetbalshirts.com
    Het laatste nieuws van Voetbal-Schoenen.eu
    Sportgeschiedenis.nl